Note mari și note mici – Eșec sau Experiență?

Am așteptat puțin până să scriu acest articol. Să se așeze lucrurile, să primim toate rezultatele, să le analizăm la rece.

Acum 3 luni scriam despre prima teză la Limba și Literatura Română a juniorului, la care luase o notă destul de mică numai datorită unei alte interpretări a textului literar primit.

A fost EȘEC sau EXPERIENȚĂ? Depinde numai de noi cum privim aceste evenimente școlare. Din nefericire, în momentul de față, media claselor V-VIII contează la admiterea la liceu, din fericire NU CRED în „licee bune” și „licee slabe”. Sau am o altă percepție asupra „bunului” și „slabului”, în sensul că un liceu bun nu este cel în care se intră cu medii mari, ci cel în care profesorii te susțin, îți explică, nu te vânează, sunt mereu alături de tine. Așadar, o medie de 9 chiar nu contează.

Întotdeauna am încercat să îi spun și să îl fac să înțeleagă faptul că nu există eșec, ci numai experiență. Dacă o notă mică este privită ca tragedie națională, atunci mai mult ca sigur că se va eșua în acel domeniu. Acolo unde există frică și neîncredere va fi, întotdeauna, și eșec.
Nu, nota mică nu este nici un lucru bun, dar ea ar trebui să fie impulsul spre a dori mai mult de la propria persoană, un exercițiu de perseverență.

Săptămâna trecută juniorul a primit Marele Premiu Apolodor la Festivalul de Poezie „Gellu Naum”. Cinci scriitori „adevărați”, care sunt parte din Uniunea Scriitorilor, juriul adică, au avut încredere în el și i-au acordat cel mai mare premiu pe care l-ar fi putut primi.
Mai mult, a luat Mențiune la Olimpiada de lingvistică, etapa națională, fără măcar să studieze o singură zi (nu pentru că nu ar fi vrut, ci s-a nimerit să fie într-o perioadă foarte aglomerată, plină de teste și de proiecte).

Pur și simplu și-a văzut înainte de drumul lui și nu s-a lăsat doborât de cea mai mică notă primită în acest an școlar.
Normal, a avut momente în care s-a îndoit de puterile și capacitățile lui. Am fost lângă el și l-am susținut și noi, părinții, și profesorii minunați pe care îi are la școală.

Iar de fiecare dată când a fost pe punctul de a renunța i-am arătat videoclipul de mai jos.
Pentru că se va întâmpla, în viața asta, să cadă de multe ori. Dar important este să se ridice și să o ia de la capăt cu și mai multă încredere în propriile forțe și cu și mai multă dorință de perfecționare.

“Nu pierd niciodata. Ori castig, ori invat.” – Nelson Mandela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: