În sfârșit a venit rândul și acestei scriituri! Voiam de mult timp să vă povestesc și să fac o analiză (subiectivă, bineînțeles) a tipurilor de caserole pentru pachețelele copiilor, dar întotdeauna intervenea alt subiect.
Acum am lăsat la o parte alte subiecte și iată câteva cutiuțe de mâncare, cu plusuri și minusuri. Am toate cutiile din acest articol (da, am avut o obsesie cu încercatul lor, cum vedeam o cutiuță drăguță, cum o cumpăram), le-am testat pe toate la școală, cu copilul. Sper ca articolul să vă folosească și să vă lămurească cum stă treaba cu ele, cât de practice sunt, cât de ușor manevrabile, etc.
Deci… să începem.
- Cutiile de la Sistema

Plusuri:
– ușoare,
– practice, se pot spăla fără grijă la mașina de spălat
– de diverse dimensiuni, deci imposibil să nu găsiți ceva potrivit pentru copil (sau pentru Dvs)
– prețuri acceptabile
Minusuri:
– nu sunt cele mai artistice cutii (dacă asta contează, deși, vă spun eu, pentru copil nu contează)
– nu sunt întotdeauna bine compartimentate
– nu prea poti pune alimente care curg (iaurturi, mâncăruri cu sos, et) decât în alte cutiuțe închise (unele cutii Sistema vin cu astfel de cutiuțe – un exemplu fiind cea din poza de mai sus)
2. Cutiile de la Ikea

Plusuri:
– ușoare,
– practice, se pot spăla fără grijă la mașina de spălat
– prețuri extrem de rezonabile
Minusuri:
– nu au foarte multe modele/dimensiuni
– nu sunt întotdeauna bine compartimentate
– nu poti pune alimente care curg (iaurturi, mâncăruri cu sos, etc) pentru că iese un mare talmeș-balmeș (nu vă lăsați înșelați de poză, pâinea din stânga va fi umedă de la legume când se va deschide cutia, iar orez va fi peste tot, dacă aceasta nu e ținută la transport perfect orizontal – ceea ce nu se va întâmpla la un copil, garantez.)
Caserola Ikea a fost una dintre cele mai folosite la noi, eu după ce îi puneam mâncarea Juniorului în ea îi trăgeam o folie alimentară, apoi închideam capacul, și astfel nu se plimba mâncarea dintr-un compartiment în altul.
3. Caserola Yumbox

Plusuri:
– foarte bine compartimentate, există mai multe modele, cu 5 compartimente, cu 3 compartimente, mai mici numai pentru snack-uri, medii (ca cea din imagine) dar și mai mari (adica potrivite și pentru adulti)
– sunt fățoase, cu desene, dau bine la pozele de prezentare ale pachețelelor 🙂
– capacul este cu silicon, per compartiment, deci totul stă la locul lui – inclusiv sosuri sau iaurt
Minusuri:
– sunt greu de întreținut. Iar aici… voi scrie… Nu se pot spăla la mașina de spălat. Tăvița în care se pune mâncarea poate fi spălată (conform producătorului) la mașina de spălat vase, în raftul de sus. Practic este modalitatea perfectă de a rămâne fără desene, zgâriată și urâtă într-un timp relativ scurt.
Partea cu silicon se spală cu mâna, pentru că altfel se deformează de la temperaturile mari. Chiar și așa, am văzut multiple cazuri în care, spălată cu mâna și săpun de vase blând, apa a intrat pe sub silicon și totul a mucegăit.
Atunci când este folosită trebuie spălată (nu merge scuza: azi nu am chef să spăl vasele, le spăl eu mâine) și ștearsă/uscată imediat iar atunci când nu este folosită trebuie păstrată cu capacul deschis, altfel siliconul se împute.
Concluzie: NU este pentru persoane comode sau lipsite de timp. Întreținerea cere timp și bibileală.
– preț piperat
Cu toate cele scrise mai sus, YumBox e un brand foarte drag mie, avem toate tipurile de caserole de la ei, pe diverse culori. Mi-am asumat că trebuie să îmi aloc timp pentru ele și să arunc cu banii pe geam (adică să nu plâng dupa 35-40 euro daca caserola mucegăiește, de exemplu, chiar dacă o întrețin cum se cuvine).
4. Cutia de la Planet Box

Plusuri:
– din inox, e destul de ușoară,
– practică, se poate spăla fără grijă la mașina de spălat
– au diverse modele, și mai mici și mai mari, cu mai putine sau mai multe compartimente și accesorii diverse
Minusuri:
– compartimentele sunt degeaba, mâncarea nu stă în ele fără accesorii – cutiute cu capac, mici castronașe/cutiuțe/degetare de silicon
– prețuri mari
5. Cutia de la OmieBox

Pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Am văzut-o, a trebuit să o am. Am achiziționat-o din Canada, pentru că la vremea aceea nu se găsea în Europa… ei, o întreagă poveste. Șiiiii… am folosit-o de vreo 3-4 ori maxim :)))
Plusuri:
– e o combinație drăguță între un așa zis termos și cutie de mâncare
– are o cutiuță (termosul) în care se poate pune mâncare cu sos
– nu ai nevoie de gentută pentru ea, pentru că are mâner
Minusuri:
– termosul nu este termos, ci cutiuță de inox. Nu va ține măncarea caldă mai mult de o oră
– este o cutie extrem de grea, comparativ cu celelalte. Când trimiți un copil la școală cu un ghiozdan ticsit cu cărți, caiete și auxiliare, parcă o cutie de mâncare mică și foarte grea lipsește din peisaj
– se spală manual, pentru că siliconul capacului se poate desprinde și mucegăi
– prețuri mari
6. Caserola Fun Life

Plusuri:
– ușoară,
– practică, se poate spăla la mașina de spălat fără grijă
– bine compartimentată, alimentele rămân la locul lor datorită capacului de cu margini de silicon per compartiment
– vine cu gentuța proprie, care ține cutia orizontală
Minusuri:
– este o cutie mare, e tocmai potrivită pentru mancarea de la job sau pentru un copil mai măricel, care stă 6-8 ore la școală, nu pentru un copil care stă 3-4 ore la școală
– preț destul de mare
Cam acestea sunt câteva impresii despre cutiuțele de mâncare. Mai am câteva modele, dar despre ele – într-un articol viitor. Sper ca recenzia de față să vă fie de ajutor în alegerea celei mai potrivite cutiuțe de mâncare pentru copilul Dvs.
Spor la pachețele!