A început anul școlar – cu bune, cu rele, într-o manieră inedită anul acesta. Diverse scenarii, copii care lucreaza online și copii care merg, fizic, la școală.
Pe măsură ce timpul trece, profesorii trebuie să evalueze cunoștințele acumulate de elevi. Anul acesta a apărut necesitatea evaluării online, bineînțeles însoțită de o multitudine de întrebări: cum testăm online? oare copiii vor trișa la test? ce metodă de evaluare să folosesc?
Voi începe cu întrebarea cea mai incomodă și care implică cel puțin 2 tabere: profesori și părinți – dacă elevii copiază/trișează/îi ajută părinții la teste?
Pentru părinți:
dragi părinți, este foarte bine dacă vreți să vă implicați și să vă ajutați copilul atunci când acesta are teste/evaluări. Ajutorul acesta se dă, însă, INAINTE de test. Lucrați cu cel mic, ascultați-l la partea teoretică, construiți, împreună, noi probleme cu noțiunile ce trebuie știute la evaluare. NU îi spuneți NICIODATĂ, însă, răspunsurile la întrebările din evaluare. Cu fiecare răspuns pe care i-l spuneți îi furați o șansă de a fi mai bun, de a cunoaște ceva ce poate îi va trebui în viață. Amintiți-vă: notele sunt importante (altfel ar dispărea complet, nu?) dar pe copilul Dvs. nu îl va întreba niciodată viitorul angajator: ce notă ai avut la evaluarea din clasa a 3-a, la romana? ci îi va spune, scurt: nu te pot angaja, dacă nici măcar nu știi să scrii corect…
Apoi, după fiecare test, priviți corectura/ce nu a știut copilul și încercați să reluați acele noțiuni. Cu cât aceste reluări de noțiuni se întâmplă din clase cât mai mici, cu atât golurile acumulate de copil vor fi mai mici, iar lui îi va fi mai ușor în clasele mai mari.
Pentru profesori:
dragi profesori, nu trebuie să vă fie frică de evaluările online. Există o gamă variată de resurse online iar un copil care va trișa la evaluarea online cu siguranță ar fi trișat și la evaluarea în clasă. Pregătiți cu grijă evaluările, înaintea lor recapitulați la clasă, prezentați ce noțiuni ar trebui învățate pentru testare, încurajați elevii (să știți că și ei sunt la fel de debusolați de aceste vremuri).
Iar după testare reluați cu ei noțiunile pe care nu le-au știut la test.
Mai jos aveți listate câteva platforme pentru evaluări online, împreună cu filmulețe despre cum se folosesc. Înainte de o „testare adevărată”, ar trebui măcar un „test-la-test”, ca să zic așa, astfel încât elevul să fie familiarizat cu platforma.
- testportal – tutorial video AICI.
- Classmarker – tutorial video AICI
- Google Classroom Quiz – tutorial video AICI
- Kahoot! – tutorial video AICI
- Live WorkSheets – tutorial video AICI
- ASQ – platforma in limba română – descriere AICI
- Exam.net – tutorial video AICI
- Quizizz – tutorial video AICI
Bonus: Classwork Zoom pentru Google Classroom – o extensie Google Chrome minunată, care va arăta o mulțime de lucruri utile despre elevii cu care se lucrează, de la efortul depus de aceștia în rezolvarea taskurilor până la rezolvarea lor cu copy-paste 🙂 .
Dacă mai știți și alte aplicații/platforme le puteți lăsa în comentarii, pentru a putea fi încercate și de alți dascăli.
V-am lăsat, mă duc să lucrez cu Junior pentru că săptămâna ce urmează are testare la română și la matematică.
Succes la evaluare!
Cum fac aici
ApreciazăApreciază