Duminica gătim împreună: pâine pufoasă

Așa cum este obiceiul, duminica gătim împreună. Am ales o rețetă de pâine pufoasă, cu amestec opărit, care a ieșit cam așa:

Metodă de preparare:

Ingrediente:
Pentru amestecul oparit: 20 grame faina, 100 ml de apa
Pentru aluat: 280 ml lapte, 50 g zahar, 20-25 g de drojdie proaspata, 50 grame amestec oparit, o lingurita de sare, 500 g faina, 70 g unt moale.

Amestecul opărit l-am preparat eu, pentru că Junior nu are acces, încă, la aragaz.
Într-o crăticioară am pus faina și apa și am amestecam continuu, pe foc mic, până am obținut un amestec tare- cleios. (amestecul trece prin toate stadiile de ciulama până la clei)

La aluat a intrat în acțiune Junior împreună cu Kitchen Aid.
A pus laptele cald într-un vas+ drojdia + zahărul, a amestecat și a lăsat preparatul 5-8 minute la odihnă, cât să se activeze drojdia. A adăugat 50 grame din aluatul opărit (care se răcise) și a omogenizat. Apoi a adăugat treptat făina, iar când amestecul a devenit ca o smântână tare, a pus sarea.
Apoi a continuat cu făina, până a terninat-o de inclus în cocă.
Aceasta a fost partea ușoară, pentru că distracția abia acum avea să înceapă: a pus untul moale și… hai să frământăm: e nevoie de cam 15-20 minute până untul intră complet în cocă. (el a frământat la robot, daca aveți, nu ezitați să îl puneîi la treabă)
Coca obținută se pune la dospit cam 1 oră-1,5 ore.
Dupa ce a crescut bine, se scoate pe blatul de bucătarie și se împarte în bile mici (10-12, sau câte ies). Se lasă la odihnit 30 min, acoperite cu folie de plastic.
Dupa ce s-au odihnit, se scot pe rând, se întind cu facălețul ca mici discuri și se împachetează (margini către centru, apoi rulate, ca niște trandafiri.)
Se pun în tavă (cum doriți, dacă „melcul” e în sus va ieși pâine ca în poză, dacă „melcul” e pe orizontală, va ieși o pâine formată din bile) și se lasă la odihnit 30 minute. (toate acestea au fost tot activități ale juniorului)

Apoi am intervenit eu la partea de copt: se coace la 180 grade, 20-25 minute. Am ales de data asta sa coc în vas de pământ (sunt fan vase de pământ la gătit din simplul motiv ca nu se arde mâncarea în ele), neacoperit

Vă las și o poză cu cât de pufoasă a ieșit pâinea, poate vă îndeamnă să o încercați.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: