Iată câteva probleme de matematică de clasa a 3-a ce se rezolvă prin metoda grafică (de obicei).
Mult mai simplu și mai intuitiv pentru copii este însă rezolvarea lor cu ajutorul pieselor de LEGO. Este, mai degrabă, o joacă pentru cei mici, nicidecum un offf, iar trebuie să lucrăm la maaate…
Problemele sunt de la ușor la greu, ultimele 2 fiind culese din culegeri de matematică pentru performanță/concursuri.
Problema 1:
Ionel citește, într-o zi, un număr de pagini. Alexandru citește cu 5 pagini mai mult decât Ionel, iar Maria, cu 7 pagini mai mult decât Alexandru. În total au citit 77 de pagini. Câte pagini citește fiecare copil?

Am început de la numărul cel mai mic de pagini citite și am adăugat rând pe rând, surplusul de pagini citite de fiecare copil, folosind pise de culori diferite, dar totuși păstrând codul de culori. La final am pus si personajele pe tablă, ca să fie totul cât mai vizual.
Problema 2:
3 cutii de ciocolată și 7 cutii de bomboane cântăresc 32 kg. Se știe că 2 cutii cu ciocolată cântăresc cât 6 cutii de bomboane. Cât cântăresc cutiile cu ciocolată și cât cântăresc cutiile cu bomboane?

Am pus pe tabla de LEGO informațiile din prima propoziție a problemei: 3 piese albastre pentru cutiile de ciocolată, 7 piese galbene pentru cutiile de bomboane.
Dedesubt am pus în scenă informația din cea de-a doua propoziție: sub primele 2 piese albastre/cutii de ciocolată am împărțit, în mod egal, 6 piese galbene/cutii de bomboane. Așa am aflat că la o piesă albastră (cutie de ciocolată) corespund 3 piese galbene (cutii de bomboane). Am completat cu 3 piese (portocalii) și pentru a 3-a cutie de ciocolată.
Apoi am numărat piesele mici și am rezolvat fără probleme dilema cutiilor cu bunătăți.
Problema 3:
Dacă a:b=3 și b:c=2, determină a, b, c știind că însumate dau 72.

Reprezentăm la scară, numerele a, b și c.
Cum este a față de b? Mai mare. De câte ori? De 3 ori.
Considerăm că b este o piesă de 2 pătrățele și îl construim pe a din 3 piese de cîte 2 pătrățele.
Cum este b față de c? Mai mare. De câte ori? De 2 ori.
Dacă b este de 2 pătrățele și este de 2 ori mai mare decât c, atunci punem pentru c un singur pătrățel de LEGO.
Numărăm pătrățelele și facem calculele știind că în total suma este 72.
Problema 4:
Dacă adun un număr cu sfertul lui și cu jumătatea sa, obțin 56. Să se calculeze înzecitul numărului.

La fel, reprezentăm la scară. Luăm o piesă de LEGO care poate fi vizual ușor împărțită în 4, pentru a lua un sfert. Eu am ales o piesă de 4 pătrățele. Am adăugat o piesă care reprezintă sfertul (o pătrățică) și una care reprezintă jumătatea (2 pătrățele). Am notat suma totală: 56.
Urmează apoi numărarea pătrățelelor, calculul numărului (x) și înmulțirea lui cu 10.
Cam atât pentru astăzi. Piesele LEGO pot fi folosite de la grădiniță până la clasa a 8-a cu succes, deci voi mai reveni pe această temă.
Succes la joaca de-a matematica!