Tehnici de pictură în acuarelă de încercat acasă/la școală

Doar o zi ne mai desparte de weekend, așa că m-am gândit să vă propun niște tehnici de pictură cu acuarelă care, cu siguranță, îi vor amuza pe copii (și pe părinți).

Dacă le încercați am să vă rog să îmi lăsați în comentarii operele de artă ale micuților voștri.

Materiale necesare:

  1. bloc de desen pentru acuarelă – în general foile pentru acuarelă sunt foi dense, destul de poroase, groase. Altfel, dacă hârtia este subțire, nu va mai ramîne dreaptă. Noi avem hârtie de 190g/mp su chiar de 300g/mp. V-am lăsat linkuri nu pentru reclamă ci ca idee de ce blocuri de desen folosim acum, după ce am încercat o mulțime de variante.
  2. acuarele bune – bune nu înseamnă neapărat scumpe, noi am luat de la Ikea ACESTE acuarele și suntem mulțumiți de ele – au culori bune, vii, de calitate. Mai mult, vin cu o tăviță, un pahar mic de plastic pentru apă și cu 2 pensule magnifice, de calitate.
  3. pensule
  4. pahar cu apă

Pentru diversele tehnici (aș recomanda să nu le încercați pe toate odată, ci pe rând, pentru a putea lasa copilul să deseneze în tihnă) mai trebuie:

  1. sare – grunjoasă, fină, extra fină (inițial e în funcție de ce găsiți sau aveți în casă, apoi, după ce vedeți cam cum funcționează sarea cu afuarelă, alegeți dimensiunea în funcție de ce textură doriți să dați în desen)
  2. marker fin negru/pix negru/roller cu gel negru (opțional: un mic burete)
  3. creioane cerate (pe bază de ulei, nu de apă)

TEHNICA ACUARELĂ CU SARE

Este o tehnică cât se poate de simplă, care poate face puțină mizerie, dar e acceptabilă în numele artei.

Pe foaia de hartie, se pictează în mod obișnuit, cu acuarele. Cât timp culoarea este umedă, se presară sare peste desen. Se lasă să se usuce – sau cel mai bine, dacă e multa apă, se usucă forțat după 1-2 minute cu un uscător de păr și se înlătură sarea. Se obține o textură faină, pentru că sarea va atrage culoarea.

TEHNICA ACUARELĂ plus desen cu MARKER NEGRU

Numai imaginația este limită. Se pictează în câmp cu acuarelă în diverse culori, sau pete neregulate, în funcție de ce dorim să desenem. Apoi, cu marker negru, se trasează contururi fine. Mai jos sunt două exemple de felicitări făcute de Junior folosind această tehnică: flori și peisaj de iarnă.

Felicitare- peisaj de iarnă
Felicitare – Flori de primăvară

TEHNICA ACUARELĂ și CREIOANE CERATE (pe bază de ulei)

Mai întâi se desenează diverse elemente ale tabloului cu creioane cerate, apoi se pictează inclusiv peste aceste elemente, cu acuarelă. De exemplu, în desenul de mai jos, podul, trunchiurile de la copaci și nuferii au fost desenați cu creion cerat, apoi Junior a pictat cum o face în mod obișnuit, cu acuarele.

Spor la pictat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: