35 mai de Erich Kästner- o poveste fascinantă pentru copii și adulți

Săptămâna aceasta, luni, Junior a început o nouă carte: 35 mai de Erich Kästner (dacă nu știați, Kästner este și autorul celebrei cărți Emil și detectivii). Până acum a citit cam jumătate, deci am considerat că și-a făcut o părere despre ea.

Ca o notă și pentru viitoarele expuneri despre cărți: întâi veți afla cum se vede cartea prin ochii unui copil de 9 ani. El citește în gând dar eu îl întreb mereu: cum merge treaba, ce mai spune autorul și care e părerea lui despre întâmplări, ce îi place și ce nu îi place (da, mai sunt și lucruri care nu ne plac – îmi aduc aminte că în facultate m-am îmbolnăvit fizic citind Fii și îndrăgostiți, atât de mult nu mi-a plăcut la acel moment)
Apoi va urma și părerea mea – doar că ea este destul de „alterată” (pozitiv sau negativ) de studii literare.

Junior, 9 ani:
Cum e cartea? E o carte ciudată, dar e distractivă. Într-o zi de 35 mai – joi adică, un copil și unchiul său se întâlnesc pe drum cu un cal care le cere un cub de zahăr. Apoi se împrietenesc, calul vine la unchi acasă și toți trei pornesc către Mările Sudului.
De ce se duc acolo? Copilul trebuia să scrie o compunere despre Mările Sudului și cum nu le cunoștea, s-au dus să le exploreze.
Cum au ajuns? Ei, printr-un dulap, ca în Narnia.
Și de aici încep alte multe aventuri, care mai de care mai ciudate…
Restul vă las pe voi să îl descoperiți.

Am citit și eu cartea – în diminețile în care mă trezesc mult prea devreme.
Comparată de foarte mulți cu Alice în țara minunilor a lui L. Caroll, mie mi s-a părut a aduce mai mult cu prima parte din Spuma zilelor de Boris Vian – un fel de vis suprarealist maniacal, care către sfârșit e pe cale să se transforme într-un coșmar.
Cea mai puternică imagine vine la final de carte, unde, la o fermă complet mecanizată, mii de vaci sunt transformate automat, fără vreo intervenție umană, în șnițele, frișcă, valize și încălțăminte din piele (care se revarsă pe benzile transportatoare de la celălalt capăt al fermei).

Doi ani mai târziu de la publicarea cărții lui Kästner (1931), Hitler venea la putere și începea să ardă cărțile în public. Pentru adulții cunoscători de engleză, care vor să afle mai multe despre cum s-a încheiat cariera lui Erich Kästner vă las aici acest link: https://www.spiegel.de/international/zeitgeist/nazi-book-burning-anniversary-erich-kaestner-and-the-nazis-a-894845.html.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: